Zasebna omrežja LTE in 5G

Ste mislili, da so omrežja LTE in 5G samo domena operaterjev?

Postavimo vam visoko zmogljivo zasebno End-to-End brezžično omrežje s tehnologijo 4G in 5G na vaši lokaciji, ki vam bo zagotovilo visokokakovostno industrijsko povezljivost. S tem pospešite svojo digitalno preobrazbo ob uporabi enostavne platforme, ki zagotavlja visoko stopnjo varnosti. Brezžično omrežje industrijske kakovosti s preverjeno visoko zanesljivostjo tehnologij 4G in 5G. Pristop vstavi-in-poženi za namestitev rešitev s popolnim nadzorom upravljanja.

Unikatna rešitev, ki temelji na enostavnosti

Rešitev temelji na oblaku, tako da je edino opravilo postavitev potrebne opreme na lokaciji, kar bo terjalo 20 minut vašega dragocenega časa. Popolnoma predpripravljen sistem je predviden samo za vključevanje napajanja in mrežne povezljivosti. Vse ostalo vam pripravimo vnaprej in poskrbimo, da je integracija na lokaciji izredno hitra. Po namestitvi radijskega dela in robnega računalnika se s pomočjo vašega uporabniškega imena in gesla prijavite v oblak in aktivirate svoje zasebno omrežje.

4G in/ali 5G

Lahko načrtujete počasen prehod iz omrežja 4G/LTE v omrežje 5G – ali pa skočite neposredno v samostojno 5G-omrežje. Dozorela tehnologija 4G/LTE v tem trenutku lahko pokriva večino primerov uporabe v industriji in omogoča uporabo široke palete cenovno ugodnih 4G-naprav. Čeprav ste se odločili začeti s tehnologijo 4G, je poznejša vključitev tehnologije 5G samo vprašanje vključevanja radijskih glav 5G, ki se lahko enostavno dodajajo v obstoječe omrežje. Vse ostalo je v oblaku, samo klik stran.

TCO-kalkulator

Sledenje zalogam, prevoznim sredstvom ali inventarju. Spremljanje strojev in delavcev zaradi varnostnih razlogov. Povezovanje lokacij, ki pred tem niso bile dosegljive. Nizka latenca, visoka varnost. Široko in globoko pokrivanje. Upravljanje QoS. Neskončna skalabilnost. Visoka razpoložljivost. Sporočite nam podatke in mi vam pripravimo TCO-izračun, da se boste prepričali, ali ste z našo tehnologijo na pravi poti.

5Gigantskih sprememb

Hitrost

Hitrosti do 10.000 Mbit/s Prenos velikih količin podatkov v obe smeri s hitrostmi vse do 10.000 Mbit/s.

Zmogljivost

Povezovanje milijona naprav Hkratna povezava do milijona naprav na območju enega kvadratnega kilometra.

Zakasnitve

Minimalne zakasnitve Izjemno skrajšanje zakasnitve signala - skoraj do neopaznosti.

Učinkovitost

Brez motenj na omrežju Večja zanesljivost omrežja in stabilna povezava brez motenj.

Internet stvari

Obkroženi s pametjo Povezovanje pametnih naprav v gospodinjstvu in na delovnem mestu za preprostejši vsakdan.

5Genialnih primerov

Varnost v prometu

Predstavljajte si, da vozilo pred vstopom v zavoj v realnem času prejema informacije, ali se za ovinkom pred njim nahajajo pešci, kolesarji ali kakršne koli ovire in kje natančno so. Lokalna aplikacija, ki spremlja premikanje predmetov v 3D-tehnologiji, obdela informacije v oblaku in jih pošlje vozilu, da ga opozori na nevarnost. 5G bo povezal strojno učenje in umetno inteligenco ter dvignil raven varnosti.

Izmenjava informacij

V 5G se bo delovanje semaforjev samodejno prilagajalo razmeram na cesti, vozila in okolica bodo medsebojno komunicirala in izmenjevala informacije o prometu, denimo o tem, kdaj se bo spremenila luč na semaforju ter o nesreči, ki se je pripetila nedaleč stran in o kateri je bila policija že obveščena. 5G bo omogočal hitrejše in bolj pravilne reakcije ter boljši pretok prometa na cestah. Kombinacija 5G z zmogljivimi analitičnimi zmožnostmi, umetno inteligenco in avtomatizacijo trženja bo npr. omogočala tudi nenehno optimizacijo in prilagajanje kampanj in podobne rešitve.

Več prostega časa

V prihodnosti bi lahko vaš hladilnik pošiljal informacije o potrebnem nakupu živil, ki so pri koncu, predlagal, kaj skuhati iz živil, ki so na voljo, ali pa pred potekom roka trajanja, samodejno nakupoval prek spleta in pošiljal račune v potrditev, medtem pa bi vi vso delo zlahka opravili v vaši najljubši kavarni ali parku. S povezovanjem velikega števila naprav z umetno inteligenco bo 5G olajšal vsakdanje življenje.

Napredek zdravstva

Kirurgi iz drugega konca sveta bodo lahko pomagali svojim kolegom v operacijskih dvoranah v realnem času ali celo izvajali operacije na daljavo z uporabo robotskih rok in rokavic. S tehnologijo 5G bo mogoče  upravljanje robota z uporabo virtualne resničnosti in celo prejemanje povratnih občutkov ob dotiku med samo operacijo, kar bo privedlo do pospešenega razvoja vseh vej medicine. Droni za prevoz medicinske opreme bodo omogočili dostavo zdravil, krvi, cepiv, vzorcev za analizo in organov na velike razdalje  veliko hitreje, kot če bi jih prepeljali z rešilnim vozilom. 5G bo omogočil tudi širšo dosegljivost in učinkovitost daljinskega spremljanja zdravja (programov telemedicine) tudi na podeželjskih območjih, s slabšim dostopom do bolnišnic. 

Zabava še ni bila nikoli boljša

Kmalu bodo ukazi v video igri še učinkovitejši in natančnejši, točno takšni, kot si jih bomo zamislili,  motnje na omrežju in počasni prenos pa ne bosta več povzročala fizičnih težav, tako da se bo povsem zabrisala meja med resničnim in virtualnim svetom, vse najljubše igre pa bodo zmeraj na dosegu roke v igričarskem oblaku, tako da jih boste lahko igral kadarkoli in kjerkoli. Ne le to, 5G bo tudi izboljšal kakovost samih iger in prinesel novo izkušnjo igranja.

5Glavnih vprašanj in odgovorov

Ali je 5G nova tehnologija?

5G je skrajšan naziv za peto generacijo mobilnih omrežij, ki prinaša bistveno hitrejši mobilni prenos podatkov v obe smeri, boljšo pokritost in stabilnejšo povezavo. Zasnovana je na učinkovitejši izrabi radijskega spektra, kar bo omogočilo povezovanje bistveno večjega števila naprav v internet, kot je trenutno mogoče. Sodobna tehnologija omogoča izmenjavo podatkov med pametnimi napravami in spletom v delčku sekunde. Tako z vsakim dotikom zaslona pametna naprava pošlje desetine informacij v splet, pri tehnologiji 5G pa bo odzivni čas praktično nič.

Kako hiter je 5G v resnici?

Trenutno traja približno 25 minut, da pri polnih hitrostih omrežja 4G prenesemo kak film ali mobilno igro PUBG (PlayerUnknown’s Battlegrounds), ki obsega okrog 3 GB. Z omrežji 5G bo to trajalo približno 35 sekund. Nove hitrosti prenosa podatkov bodo prav tako pripomogle k nižji porabi energije in s tem daljšemu trajanju baterije, predvsem zaradi drugačnih scenarijev uporabe pametnih telefonov in povezovanja v internet. Zaradi svojih lastnosti omogoča uporabo večih zahtevnih primerov uporabe hkrati in veliko množico hkrati povezanih naprav in to v prav vseh industrijskih vertikalah. V proizvodnji npr. omogoča gladek prehod AGV/AMR samovozečih vozil v velikih proizvodnih halah, brez prekinitev na posameznih brezžičnih dostopnih točkah (Access Point) do katerih prihaja pri uporabi WiFi.

Koliko naprav bo mogoče povezati v internet?

V internet bo mogoče povezati do milijon naprav na območju enega kvadratnega kilometra. Za to bo potrebna nova omrežna infrastruktura, ki vključuje bazne postaje, postavitev znatno večjega števila anten, ki bodo razdeljene v sektorje in usmerjene v različne smeri, ter drugače šifrirane radijske valove. V začetku bodo vse naprave s podporo za sodobna omrežja pete generacije potrebovala tudi 4G, saj se bodo najprej povezale v to omrežje in nato v 5G. Z nadaljevanjem razvoja bodo omrežja 5G postala samostojna in za delovanje ne bodo več potrebovala pokritosti s 4G.

Ali bo virtualna resničnost prestopila na novo raven?

Nizek zamik je ključnega pomena pri VR in AR, in tehnologija 5G bo prinesla zaenkrat nepredstavljive izkušnje na tem prodročju, predvsem pri igrah za več igralcev. Igralci bodo imeli možnost uporabe brezžičnih lokacij za VR in doživeti izkušnje »open space« iger, pa naj gre za športne igre ali t.i. streljačine (FPS – first person shooter). Poleg tega se bodo s hitrejšim prenosom podatkov zmanjšale tudi motnje v povezavi, kar bo pri VR ublažilo težave, ki lahko pri igralcih povzročajo celo vrtoglavico. S 5G in VR/AR/XR bomo lahko potovali v svoje najljubše mesto, si ogledali nogometno tekmo v živo z občutkom, da smo prisotni na stadionu, pregledali nepremičnine in podobno, vse iz udobja svojega doma. V proizvodnih podjetjih tehnologijo že s pridom uporabljajo v namene izobraževanja in vzdrževanja na daljavo, prediktivnega vzdrževanja in vizualnega nadzora.

Ali je Svetovna zdravstvena organizacija označila elektromagnetno sevanje kot kancerogeno?

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) oziroma njena Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC) je leta 2011 elektromagnetna sevanja uvrstila v skupino 2B kot potencialno kancerogena (https://www.iarc.fr/wp-content/uploads/2018/07/pr208_E.pdf). Pomembno je izpostaviti, da obstajajo strožje kategorije od 2B, v katerih so zbrani vplivi, ki so verjetno kancerogeni in nedvomno kancerogeni. SZO je oznako potencialne kancerogenosti dodala zaradi nekaterih raziskav, ki so bile osredotočene izključno na mobilne telefone, in čeprav rezultati niso bili dovolj določni za potrditev jasne povezave, so odprli potrebo po nadaljnjih raziskavah. Elektromagnetno sevanje je v teh raziskavah “medij” in je zaradi tega vključeno v to klasifikacijo.

Potrebno je poudariti, da so v to isto oznako na primer uvrščene tudi kisle kumarice in aloe vera (ekstrakt celega lista). V strožji razred 2A pa sta uvrščena rdeče meso in kava – živili, ki jih mnogi zaužijemo vsak dan.

Vas zanima še več o 5G?

Širši javnosti želimo ponuditi jasen vpogled v ravni elektromagnetnega valovanja v okolici bazne postaje, zato smo na naši spletni strani (povezava spodaj) vzpostavili temu namenjeno aplikacijo, do katere lahko dostopate v vsakem trenutku.

Če vas zanima še več nam pišite na dti@a1.si ali izpolnite kontaktni obrazec in odgovorili vam bomo na morebitna vprašanja.

Scroll to top